Gyakran ismételt kérdések

Miért más a pszichoterápiás segítség, mintha barátainkra, családunkra támaszkodnánk?

A pszichoterápia professzionális segítség, melynek célja adott probléma, lelki nehézség kezelése, megszüntetése. A kliens és a terapeuta közti kapcsolat erre a célra jön létre. A mindennapi kapcsolataink sosem ennyire egyoldalúak. Amikor a közeli barátainkkal, családunkkal beszélgetünk el- elmerülünk egy probléma fejtegetésébe, de mindig vigyázunk, hogy a másikat is meghallgassuk, ne terheljük túl saját gondjainkkal. Ráadásul, amikor lelkileg nem vagyunk elég fittek, sokszor a kapcsolatok ápolása is megterhelő. Visszahúzódunk. Vágyunk a megértésre, de nem kérünk a jótanácsokból, életbölcsességekből, jóindulatú noszogatásokból. Úgy érezzük, "össze kéne szednünk magunkat", de nem tudjuk hogyan. Sokszor a társadalmi megítélés sem segít abban, hogy feltárjuk a problémáinkat. Bár úgy tűnik, hogy a pszichológia igencsak divatos téma, mégis erősen tartják magunkat a régi előítéletek. (Egy nemrég készült felmérés szerint a megkérdezettek 43%-a úgy nyilatkozott, hogy a lelki gondokkal küzdő emberek maguknak köszönhetik a helyzetüket.) Sokszor talán ezért is nehéz segítséget kérni, holott a pszichológus épp azt látja ebben, hogy aki hozzá fordul, vállalja a felelősséget saját sorsáért és változtatni akar azon.
A pszichológus abban is más, mint egy barát, hogy független álláspontot képvisel, nincsenek személyes elvárásai a klienssel és döntéseivel kapcsolatban. Ebben a kapcsolatban a kliens önmagának felel meg, a saját útját, megoldását keresi.


Mi a pszichoterápiás tanácsadás?

A "tanácsadás" kifejezés megtévesztő lehet, hiszen nem arról van szó, hogy a pszichológus megmondja, mit tegyünk, hanem arról, hogy segít bennünket megtalálni a magunk útját. A megoldás mindig a közös munkából, gondolkozásból, az élmények közös feldolgozásából alakul ki. A kliens energiáját, erőforrásait, gondolatait és érzéseit mozgatja meg, ezeken keresztül hat a különböző pszichológiai módszerek alkalmazásával.


Mikor érdemes pszichológushoz fordulnunk?

A pszichológus megkereséséhez a legkülönbözőbb okok vezethetnek. Általában ha felvetődik valakiben az ötlet, hogy érdemes lenne pszichológushoz fordulnia, valószínűleg igaza van. A pszichológus nemcsak olyan esetekben segíthet, ha komoly mentális zavarral küzdünk. Nincs "túl kicsi" probléma. Ráadásul, ha akkor kérünk segítséget, amikor még az elején vagyunk valamilyen lelki gondnak, gyorsabban és könnyebben túljuthatunk rajta, mintha hagynánk, hogy elhatalmasodjon rajtunk.


Milyen a kapcsolat pszichológus és kliens között?

A pszichológus és kliens között szigorú keretek között meghatározott szakmai kapcsolat van, ugyanakkor fontos a személyes szimpátia, hiszen a kliens titkait, gondjait bízza a szakemberre. A pszichológust ezekre vonatkozóan az etikai kódex kötelezi titoktartásra, mely természetesen nem szűnik meg a terápia végével. A pszichoterápiás munkában a kölcsönös bizalmi kapcsolat igen fontos, a kliens azon keresztül (is) gyógyul, ezért mindig a személyes találkozás dönti el, hogy ki a kliens számára a "jó pszichológus".


Miben más a gyerekterápia?

A gyermekkel való foglalkozás elképzelhetetlen a szülő közreműködése és együttműködése nélkül. Ő az, aki észleli a problémát, aki segítséget kér, és ő az, aki a legjobban ismeri gyermekét. Ezért a gyermekkel való találkozást természetesen megelőzi a szülővel/szülőkkel való beszélgetés, melynek célja a nehézségek, a család és a gyermek eddigi fejlődésének megismerése. A gyermekpszichológus ezek után több alkalommal találkozik a gyermekkel, hogy megismerje, többféle módszerrel felmérje. Ezt követően a pszichológus a szülőkkel megbeszéli, hogyan folytatódjon a kezelés.